Weergave Blokken Lijsten

Combinatie arbeidsongeval en tijdelijke werkloosheid

Een werknemer die reeds arbeidsongeschikt is wegens een arbeidsongeval, kan geen uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid bekomen omdat hij sowieso niet had kunnen werken wegens arbeidsongeval. De werknemer ontvangt een uitkering via de arbeidsongevallenverzekering. De werkgever dient de arbeidsongevallenverzekering hiervan meteen op de hoogte te brengen. 

Ziek tijdens tijdelijke werkloosheid – aangifte mutualiteit

Een werknemer die ziek is, kan geen uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid bekomen omdat hij sowieso niet had kunnen werken wegens ziekte. Het is daarbij zonder belang of de werknemer al ziek was alvorens de tijdelijke werkloosheid werd ingevoerd of pas tijdens de tijdelijke werkloosheid ziek is geworden. Dit impliceert niet dat de werkgever verplicht is gewaarborgd loon te betalen indien hij anders tijdelijk werkloos was geweest. De mutualiteit zal onmiddellijk tussenkomen voor deze ziektedagen tijdens tijdelijke werkloosheid. De werknemer dient meteen contact op te nemen met diens mutualiteit om een ziekte-uitkering te kunnen bekomen voor deze dagen.

Lees meer

Samenloop vakantie en tijdelijke werkloosheid

Er kan geen tijdelijke werkloosheid aangevraagd worden voor geplande vakantiedagen. Nu de geplande vakantie vaak niet kan doorgaan of de planning is gewijzigd als gevolg van de Corona-situatie, willen vele werknemers hun vakantie herzien. De regel is echter dat vakantie steeds bepaald worden in samenspraak tussen de werkgever en de werknemer. Reeds goedgekeurde vakantiedagen mogen aldus niet eenzijdig worden geannuleerd of verplaatst. Het verplaatsen of annuleren van vakantiedagen mag wel, maar moet steeds in onderling overleg gebeuren.

Lees meer

Omschakeling winteruur naar zomeruur

In de nacht van 28 op 29 maart zetten we om 2 uur de klok 1 uur vooruit en wordt het 3 uur. De werknemers die in ploegen werken en bij de omschakeling van zowel het winter- als het zomeruur in de nacht werken, krijgen telkens loon voor 8 uren. Voor de werknemers die niet in ploegen werken, geldt een andere regeling.

Opschorting procedure Sociale Verkiezingen

Omwille van de Corona-crisis bereikten de sociale partners een akkoord omtrent de opschorting van de procedure van de Sociale Verkiezingen. Hoewel de details van dit akkoord nog niet zijn bekrachtigd of omgezet in regelgeving communiceert FOD WASO reeds dat de procedure vanaf dag X+36 wordt ‘bevroren’, dit is het moment na het indienen van de kandidatenlijsten (X+35). Wanneer de procedure verdergezet zal worden, is nog niet gekend maar er zullen aldus geen verkiezingsdagen zijn in mei 2020.

Coronavirus (Covid-19) – nuttige links

De coronavirusepidemie (Covid-19) zorgt voor heel wat vragen op diverse gebieden, ook voor uw onderneming en werknemers. U kan bijkomende informatie vinden via diverse kanalen en nieuwsberichten. Volgende websites kunnen voor u bijzonder nuttig zijn: RVA (www.rva.be), FOD Economie (https://economie.fgov.be/nl), Corona-website (https://www.info-coronavirus.be) en de algemene diensten van de overheid (https://www.belgium.be/). Gezien de situatie voortdurend wijzigt en standpunten worden bijgesteld, is het aangewezen deze meermaals te consulteren voor de laatste stand van zaken.

Mag mijn werknemer thuis blijven voor opvang van zijn kinderen?

De overheid nam de beslissing om alle lessen op te schorten en opvang van kinderen bij voorkeur niet te laten voorzien door grootouders. Dit maakt dat vele werknemers wellicht de vraag stellen om thuis te kunnen blijven van het werk. De wetgeving voorziet hierop niet meteen een oplossing en stelt dat de werknemers om die reden niet zijn vrijgesteld van het werk. Het is aangewezen om, in samenspraak met de werknemers, tot een oplossing te komen. De opties zijn o.a. dwingend familiaal verlof, opnemen van vakantiedagen of recuperatiedagen, toegestane afwezigheid, telewerk en/of deeltijdse arbeid.

Werkgelegenheidsplan oudere werknemers

Sedert 2013 moeten werkgevers met meer dan 20 werknemers jaarlijks een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers opmaken. In dit plan worden de specifieke maatregelen toegelicht die de werkgever genomen of gepland heeft om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder te behouden en/of te vermeerderen. De werkgever zal dit plan moeten voorleggen aan het personeel en hen na afloop van het plan informeren over de resultaten.

Steunmaatregelen betreffende het Coronavirus

De regering nam recent enkele maatregelen om de impact van het Coronavirus op de economie en werking van ondernemingen te beperken. De maatregelen hebben onder andere betrekking op tijdelijke werkloosheid (procedure en uitkeringen), uitstel of afbetalingsplan bij de betaling van RSZ-bijdragen en een betalingsplan voor BV en andere belastingen. Ook voor zelfstandigen werden maatregelen genomen, o.a. vermindering voor de sociale bijdragen voor het jaar 2020.

Lees meer

PC 302.00 – Meldingsplicht afwijking minimum arbeidsduur

Graag herinneren we u eraan dat wanneer u als onderneming gebruik maakt of wenst te maken van de afwijking op de arbeidsduur u hiervan melding moet maken aan de voorzitter van het paritair comité a.d.h.v. het formulier in bijlage. Dit formulier moet u invullen en (bij voorkeur aangetekend) per post verzenden. Als de melding werd gedaan, bedraagt de minimum wekelijkse arbeidsduur bij deeltijdse arbeid 10 u/week in een 5 dagen/week bedraagt (of 12 u/week in een 6 dagen/week). Bovendien geldt dan een minimum tewerkstelling van 2 u/dag (i.p.v. 3 u/dag).

Lees meer