PC 200 – Index januari 2016
07 oktober 2015
Ondanks de indexsprong zullen in bepaalde sectoren de lonen in de nabije toekomst toch nog (beperkt) indexeren. In PC 200 zullen de lonen per 01.01.2016 met 0,43% worden geïndexeerd op basis van de sectorale indexeringsformule. Of er per 01.01.2017 eveneens een indexering zal zijn, is nog onzeker.
Verhoging leeftijd pensioen
05 oktober 2015
De huidige pensioenleeftijd van 65 jaar wordt geleidelijk opgetrokken. Vanaf 01.02.2025 is de wettelijke pensioenleeftijd 66 jaar en vanaf 01.02.2030 zal dit 67 jaar zijn. Daarnaast is er vanaf 2025 slechts recht op een overlevingspensioen voor de langstlevende echtgenoot vanaf 50 jaar en vanaf 2030 zal dit 55 jaar zijn.
PC 220.00 – Eindeloopbaandagen
01 oktober 2015
Sedert 01.07.2015 hebben bedienden van PC 220.00 met een loopbaan van 35 jaar en 10 jaar anciënniteit bij de huidige werkgever recht op 3 eindeloopbaandagen per kalenderjaar van zodra zij de leeftijd van 60 jaar bereikt hebben. De sectorale anciënniteitsdag die de werknemer ontvangt na 20 jaar anciënniteit in de onderneming moet aangerekend worden op de eindeloopbaandagen. Het bewijs dat de loopbaanvoorwaarde van 35 jaar vervuld is, dient de werknemer te leveren via een pensioenattest van de RVP of een ander gelijkwaardig attest.
Sanctie niet-organiseren sociale verkiezingen
28 september 2015
Tussen 9 en 22 mei 2016 vinden de sociale verkiezingen plaats. Dit betekent dat de procedure tussen 11 en 24 december 2015 moet opgestart worden in ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld 50 (CPBW) of 100 (CPBW en OR) werknemers tewerkstellen. Een onderneming die door de voorwaarden wordt verplicht om sociale verkiezingen te organiseren, kan hiervan niet afwijken. Werkgevers die dit nalaten, kunnen te allen tijde verplicht worden de procedure op te starten en/of strafsancties oplopen.
Bijzonder register uitzendkrachten
24 september 2015
Elke gebruiker van uitzendkrachten moet in het 4e kwartaal van het jaar dat aan de sociale verkiezingen voorafgaat een bijzonder register voor uitzendkrachten bijhouden. Aangezien in mei 2016 sociale verkiezingen worden georganiseerd, dient het bijzonder register voor uitzendkrachten in het 4e kwartaal van 2015 bijgehouden te worden. Deze verplichting rust op alle gebruikers, ook zij die geen sociale verkiezingen dienen te organiseren.
Uittreksel strafregister werknemer
22 september 2015
Omwille van de privacywetgeving is het de werkgever verboden om een (kandidaat)-werknemer te vragen een uittreksel uit zijn strafregister voor te leggen. Indien de werkgever dit toch vraagt en de sollicitant deze informatie vrijwillig wil geven, mag de werkgever dit bewijs alleen maar lezen en niet bijhouden. Er zijn echter uitzonderingen voor bepaalde gereglementeerde beroepen (bv. bewakingsagent). Wanneer een van deze uitzonderingen van toepassing is, mag het uittreksel uit het strafregister enkel die zaken vermelden die een direct verband houden met de vacature.
Tankkaart
17 september 2015
Indien een werknemer met een firmawagen een tankkaart ter beschikking krijgt, zit het voordeel hiervan mee vervat in het voordeel alle aard dat wordt aangerekend voor de firmawagen. Een tankkaart ter beschikking stellen aan een werknemer zonder firmawagen is minder evident aangezien hiervoor een afzonderlijk voordeel aangegeven moet worden. Het aan te geven voordeel is verschillend voor RSZ en de fiscus. Om dit voordeel te berekenen dient een opsplitsing gemaakt te worden tussen woon- werkverkeer, zuivere privéverplaatsingen en beroepsverplaatsingen.
Lees meer
Ontslagmotivering
11 september 2015
Sedert 01.04.2014 bestaat een nieuwe regelgeving betreffende de motivering van het ontslag. Iedere werknemer heeft het recht om de redenen van zijn ontslag te kennen. De werkgever kan deze redenen op eigen initiatief schriftelijk meedelen of afwachten tot de werknemer hierachter informeert. De werknemer dient deze vraag via een aangetekende brief aan zijn werkgever te stellen en dit binnen een bepaalde termijn na het einde van de arbeidsovereenkomst. Wanneer blijkt dat het ontslag kennelijk onredelijk is, kan de werknemer hiervoor een schadevergoeding vorderen.
Afwijkingsdocument deeltijdse arbeid
09 september 2015
Wanneer een deeltijdse werknemer wordt tewerkgesteld in afwijking van zijn regulier uurrooster moeten deze wijzigingen voorafgaandelijk worden opgenomen op het afwijkingsdocument. Dit document moet bij inspectie voorgelegd kunnen worden. Bij nalatigheid kunnen zware boetes worden opgelegd en bestaat het wettelijk weerlegbaar vermoeden van voltijdse tewerkstelling. Het afwijkingsdocument moet gedurende 5 jaar worden bijgehouden door de werkgever.
Aansprakelijkheid verkeersboete
04 september 2015
Wanneer een werknemer wordt veroordeeld tot de betaling van een geldboete omwille van een verkeerovertreding gepleegd tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, is deze hiervoor zelf strafrechtelijk aansprakelijk. De werknemer dient deze verkeersboete aldus zelf te betalen. De werkgever kan voor dergelijke inbreuken wel mee burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld worden. Hierdoor kan de werkgever verplicht worden om de boete in plaats van de werknemer te betalen, maar dan nog kan die worden teruggevorderd van de werknemer.