Weergave Blokken Lijsten

Geen toelaatbaarheidsvoorwaarden bij economische werkloosheid

Vanaf 01.07.2022 gelden er geen toelaatbaarheidsvoorwaarden meer in hoofde van de werknemer bij tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Dit was tijdens de periode 01.02.2020 – 30.06.2022 (versoepelingen t.g.v. Corona) tijdelijk afgeschaft, maar is vanaf 01.07.2022 definitief afgeschaft. Een werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens economische oorzaken (stelsel arbeiders of bedienden), heeft bijgevolg onmiddellijk recht op uitkeringen.

Schoolverlater als jobstudent?

Een student die in juni zijn studies beëindigt en zijn diploma behaalt, kan nog tot en met 30 september van datzelfde jaar van de verminderde bijdragen i.k.v. studentenarbeid genieten. De RSZ is immers van mening dat de student tot dan alsnog kan beslissen om verder te gaan studeren tijdens het volgende academiejaar. De periode van studentenarbeid mag echter geen verdoken proefperiode zijn voor de latere arbeidsovereenkomst van (on)bepaalde duur. Een rechtzetting zal gebeuren indien blijkt dat de jongere zonder ruime onderbreking wordt aangeworven voor dezelfde functie die hij tijdens zijn tewerkstelling als student reeds uitoefende.

Gewaarborgd loon studenten

Voor werknemers verbonden door een arbeidsovereenkomst voor studenten gelden bij ziekte dezelfde regels voor gewaarborgd loon als bij gewone werknemers. Omwille van de anciënniteitsvoorwaarde van 1 maand die in bepaalde situaties van toepassing is, is er vaak geen gewaarborgd loon van toepassing bij studenten-arbeiders en studenten-bedienden met een arbeidsovereenkomst van minder dan 3 maanden. Voor studenten-bedienden met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur langer dan 3 maanden is onmiddellijk gewaarborgd loon verschuldigd.

Lees meer

Wijzigingen alternerend leren in Vlaanderen vanaf 01.09.2022

Het stelsel van alternerend leren in Vlaanderen (OAO en SAO) kent een aantal wijzigingen vanaf 01.09.2022. Het stelsel staat dan ook open voor leerlingen die buiten de Vlaamse Gemeenschap naar school gaan, bij collectieve vakantie moet de vakantie niet altijd tijdens de schoolvakantie genomen worden, het aantal gevallen van schorsing van de uitvoering van de overeenkomst waarin geen leervergoeding verschuldigd is wordt uitgebreid en tot slot moet een stageovereenkomst niet meer een voltijdse overeenkomst zijn.

Lees meer

PC 144 en PC 145 – feestdagenvergoeding seizoenarbeiders

Recent werd, met terugwerkende kracht vanaf 01.05.2022, een feestdagenvergoeding ingevoerd voor seizoenarbeiders dewelke prestaties leveren op feestdagen. Deze vergoeding wordt berekend door het aantal op de feestdag gepresteerde uren te vermenigvuldigen met het uurloon waardoor werken op een feestdag voortaan aan 200% vergoed wordt. 

Sanctie bij onterecht gebruik tijdelijke werkloosheid

Wanneer tijdelijke werkloosheid ten onrechte wordt toegepast, bestaat al langer de sanctie dat de werkgever het normale loon moet betalen aan de werknemer voor de dagen waarvoor ten onrechte tijdelijke werkloosheid werd ingeroepen. Een wetsvoorstel werd goedgekeurd dat voor de periode 01.07.2022 tot 31.12.2022 RVA de mogelijkheid heeft de door RVA betaalde bruto sommen terug te vorderen bij de werkgever zelf (i.p.v. bij de werknemer zoals voordien). De werkgever kan op zijn beurt dan het nettobedrag van de aan de RVA terugbetaalde uitkeringen inhouden op het nettoloon van de werknemer.

Lees meer

Van VOP naar individueel maatwerk

Vanaf 01.07.2023 wordt de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) vervangen door ‘individueel maatwerk’. Dit geldt voor nieuwe aanvragen, maar ook voor verlengingen en verhogingen van een reeds bestaande VOP vanaf 01.07.2023. Met individueel maatwerk kan de werkgever rekenen op een financiële ondersteuning in de vorm van een loonpremie en/of begeleidingspremie voor werknemers met een erkende arbeidsbeperking. Ook de doelgroep wordt verruimd naar personen met meerdere problematieken en nood aan ondersteuning op de werkvloer.

Lees meer

PC 124.00 – Verplichte basisveiligheidsopleiding

Recent werd in PC 124.00 een cao gesloten waarbij de arbeiders verplicht zijn om tegen 01.10.2022 een basisveiligheidsopleiding (VCA of gelijkwaardig hieraan) te volgen. De opleiding duurt minstens 8 uur en staat onder het beheer en controle van Constructiv. Er is een onderscheid in opleiding voor arbeiders die werken op werven met of zonder een verplichte veiligheidscoördinatie. Er zijn diverse arbeiders vrijgesteld zijn (o.m. arbeiders met een geldig VCA-certificaat, …). Nieuwkomers in de bouwsector dienen de opleiding aan te vatten binnen de maand na indiensttreding. Voor bijkomende informatie kan u terecht bij Constructiv.

Lees meer

Verplichte aansluiting EDPBW

Van zodra er 1 werknemer in dienst treedt van een onderneming, is een aansluiting een EDPBW (externe dienst voor preventie en bescherming op het werk) verplicht. Het is ook verplicht een interne preventieadviseur aan te stellen die de IDPBW (interne dienst voor preventie en bescherming op het werk) vertegenwoordigt. In een onderneming met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf de rol van preventieadviseur opnemen. De aansluiting bij een EDPBW betreft een aansluiting bij een onafhankelijke partner om de onderneming te ondersteunen op vlak van risicobeheersing, gezondheidstoezicht en het welzijn van de werknemers.

Lees meer

Controlerecht tijdens vakantie

Een werknemer die arbeidsongeschikt is, kan te allen tijde door de werkgever onderworpen worden aan een medische controle. De arbeidsongeschikte werknemer moet dit controlerecht van de werkgever respecteren, ook wanneer hij met vakantie vertrekt. Om controleerbaar te zijn, moet het verblijfsadres (al dan niet in het buiteland) worden opgegeven aan de werkgever. De werkgever kan dan een controlearts sturen (hoewel dit in de praktijk in het buitenland vaak niet haalbaar is).

Lees meer