PC 124.00 – Wijzigingen mobiliteit chauffeur 01.05.2020
09 april 2020
Vanaf 01.05.2020 verhoogt de mobiliteitsvergoeding in PC 124.00 voor de chauffeurs met passagiers van € 0,1316 per km naar € 0,1579 per km. Dit bedrag werd eerder in het sectorakkoord al opgetrokken, maar kon nog niet toegepast worden omdat hiervoor eerst een KB diende te verschijnen dat dit verhoogde bedrag toestaat. Het KB van 26.03.2020 dat voorziet in deze verhoging werd op 06.04.2020 gepubliceerd en treedt in werking vanaf 01.05.2020. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden die in de nota uiteengezet worden.
Sluitingsdagen bankinstellingen
07 april 2020
Gelieve er rekening mee te houden dat de bankinstellingen gesloten zijn op vrijdag 10 april en maandag 13 april. Neem uw voorzorgen opdat de betalingen tijdig uitgevoerd kunnen worden.
Samenloop tijdelijke werkloosheid en feestdagen
06 april 2020
Binnenkort komen er enkele feestdagen aan, o.a. Paasmaandag 13.04.2020 en de ‘Dag van de Arbeid’ 01.05.2020. Deze zijn in de regel te betalen door de werkgever. Wanneer de feestdag valt tijdens de eerste 14 ononderbroken kalenderdagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, betaalt de werkgever deze feestdag. De werknemer ontvangt voor die feestdag dan geen werkloosheidsuitkering. Als de ononderbroken schorsing van tijdelijke werkloosheid meer dan 14 dagen voor de feestdag gestart is, is de feestdag niet langer te betalen door de werkgever en zal de werknemer voor die dag een werkloosheidsuitkering ontvangen.
Toekomstige arbeidsovereenkomsten en tijdelijke werkloosheid
02 april 2020
Eerder werd gemeld dat een werknemer waarvan de arbeidsovereenkomst aanvangt tijdens de coronacrisis geen recht zou hebben op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen vanaf aanvang van de overeenkomst. De RVA heeft een uitzondering voorzien: “In geval van een verandering van dienstbetrekking en indien de nieuwe arbeidsovereenkomst werd afgesloten voor de coronacrisis maar toen niet onmiddellijk kon ingaan omdat de werknemer nog zijn ontslag diende te geven en een opzeg moest presteren, kan in de nieuwe tewerkstelling tijdelijke werkloosheid worden aangevraagd.”
Studentenarbeid tijdens Coronamaatregelen
02 april 2020
Jeugdige studenten (- 18 jaar) mogen tijdens de Coronamaatregelen enkel als student werken wanneer ze normaal geen les volgen. De uren waarop ze normaal les moeten volgen, mogen ze bijgevolg niet werken en zijn bedoeld om te studeren. Meerderjarige studenten die niet meer aan de deeltijdse leerplicht onderworpen zijn, mogen wel werken als student en dit ook tijdens de gewoonlijke schooluren. Uit de feiten moet wel blijken dat zij daarbij nog steeds hun hoofdstatuut van student behouden (d.w.z. dat zij tijdens deze periode ook nog voldoende tijd moeten overhouden om zich aan hun studie te kunnen wijden).
Combinatie arbeidsongeval en tijdelijke werkloosheid
01 april 2020
Een werknemer die reeds arbeidsongeschikt is wegens een arbeidsongeval, kan geen uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid bekomen omdat hij sowieso niet had kunnen werken wegens arbeidsongeval. De werknemer ontvangt een uitkering via de arbeidsongevallenverzekering. De werkgever dient de arbeidsongevallenverzekering hiervan meteen op de hoogte te brengen.
Ziek tijdens tijdelijke werkloosheid – aangifte mutualiteit
01 april 2020
Een werknemer die ziek is, kan geen uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid bekomen omdat hij sowieso niet had kunnen werken wegens ziekte. Het is daarbij zonder belang of de werknemer al ziek was alvorens de tijdelijke werkloosheid werd ingevoerd of pas tijdens de tijdelijke werkloosheid ziek is geworden. Dit impliceert niet dat de werkgever verplicht is gewaarborgd loon te betalen indien hij anders tijdelijk werkloos was geweest. De mutualiteit zal onmiddellijk tussenkomen voor deze ziektedagen tijdens tijdelijke werkloosheid. De werknemer dient meteen contact op te nemen met diens mutualiteit om een ziekte-uitkering te kunnen bekomen voor deze dagen.
Lees meer
Samenloop vakantie en tijdelijke werkloosheid
01 april 2020
Er kan geen tijdelijke werkloosheid aangevraagd worden voor geplande vakantiedagen. Nu de geplande vakantie vaak niet kan doorgaan of de planning is gewijzigd als gevolg van de Corona-situatie, willen vele werknemers hun vakantie herzien. De regel is echter dat vakantie steeds bepaald worden in samenspraak tussen de werkgever en de werknemer. Reeds goedgekeurde vakantiedagen mogen aldus niet eenzijdig worden geannuleerd of verplaatst. Het verplaatsen of annuleren van vakantiedagen mag wel, maar moet steeds in onderling overleg gebeuren.
Lees meer
Omschakeling winteruur naar zomeruur
25 maart 2020
In de nacht van 28 op 29 maart zetten we om 2 uur de klok 1 uur vooruit en wordt het 3 uur. De werknemers die in ploegen werken en bij de omschakeling van zowel het winter- als het zomeruur in de nacht werken, krijgen telkens loon voor 8 uren. Voor de werknemers die niet in ploegen werken, geldt een andere regeling.
Opschorting procedure Sociale Verkiezingen
24 maart 2020
Omwille van de Corona-crisis bereikten de sociale partners een akkoord omtrent de opschorting van de procedure van de Sociale Verkiezingen. Hoewel de details van dit akkoord nog niet zijn bekrachtigd of omgezet in regelgeving communiceert FOD WASO reeds dat de procedure vanaf dag X+36 wordt ‘bevroren’, dit is het moment na het indienen van de kandidatenlijsten (X+35). Wanneer de procedure verdergezet zal worden, is nog niet gekend maar er zullen aldus geen verkiezingsdagen zijn in mei 2020.