Weergave Blokken Lijsten

Onderaanneming bouwsector, vleesnijverheid en verhuissector

Voor onderaannemers in de bouwsector, vleesnijverheid en verhuissector is het ten laatste vanaf 01.01.2025 verboden om de volledige uitvoering van hun contract uit te besteden aan een andere onderaannemer en zelf alleen de coördinatie uit te voeren. Bovendien kunnen er in de verhuissector maximaal 3 niveaus van onderaanneming bestaan. De hoofdaannemer en een eventueel uitzendkantoor tellen niet mee. Indien een onderaannemer voor een deel van zijn werk een onderaannemer aanspreekt, moet hij schriftelijk zijn niveau in de keten vermelden. Na inwerkingtreding van deze regelgeving is het dus van belang om een eventuele samenwerking met onderaannemers kritisch te bekijken.

Impact feestdag op ingang opzegtermijn

Donderdag 15 augustus is één van de 10 wettelijke feestdagen (O.L.V. Hemelvaart). Indien een werkgever een werknemer zou willen ontslaan waarbij de opzeggingstermijn zou ingaan op 19 augustus dient er rekening gehouden te worden met de feestdag. Normaal gezien dient een werkgever ten laatste woensdag een opzeggingsbrief aangetekend te versturen om deze de maandag daarop te laten ingaan. Omwille van de feestdag op donderdag 15 augustus wordt deze deadline van woensdag uitzonderlijk opgeschoven naar dinsdag 13 augustus i.p.v. woensdag 14 augustus. 

Alternerend leren – studentenovereenkomst

Onder bepaalde voorwaarden kunnen jongeren die alternerend leren daarenboven werken op basis van een studentenovereenkomst. Doorheen het schooljaar is studentenarbeid enkel mogelijk bij een andere werkgever dan degene waar ze de praktische opleiding volgen. Hierbij kunnen studenten op dagen dat zij geen onderwijs of opleiding moeten volgen of niet aanwezig moeten zijn op de werkplek werken via een studentenovereenkomst. Enkel in de zomermaanden, juli en augustus, bestaat de mogelijkheid om studentenarbeid uit te oefenen bij dezelfde werkgever waar ze de praktische opleiding volgen. Tot slot mogen zij geen werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangen.

Lees meer

De verplichte A1-verklaring voor buitenlandse tewerkstelling

De A1-verklaring is essentieel voor werknemers die tijdelijk in het buitenland werken of gelijktijdig in het buitenland en België werken. Het aanvragen van deze verklaring is verplicht en zo blijft de werknemer onderworpen aan het sociale zekerheidsstelsel van het land waarin men gewoonlijk tewerkgesteld is. Hierdoor is de werknemer vrijgesteld van onderwerping in het land van tijdelijke tewerkstelling. Zo voorkomt men dubbele sociale zekerheidsbijdragen en worden rechten zoals pensioen en ziekte-uitkeringen gewaarborgd.

Lees meer

Functiecategorie werknemer

Om de lonen correct op te volgen, is het van uiterst belang aan onze diensten voor iedere werknemer de exacte functiecategorie door te geven. In vele sectoren worden de baremalonen immers mede bepaald door de functie die de werknemer uitoefent. Uiteraard kan u bij onze diensten de functieclassificatie voor uw sector(en) opvragen. 

Tewerkstelling bij hoge temperaturen

Vanaf de temperatuur een bepaald maximum overschrijdt, dient de werkgever een aantal maatregelen te treffen (o.a. aangepaste frisdrank en beschermingsmiddelen tegen de zon voorzien). Het gaat om de temperatuur op de effectieve werkplaats en niet de buitentemperatuur, tenzij voor werknemers die buiten werken. De temperatuur moet worden gemeten met een vochtige globethermometer (dewelke doorgaans 5°C lager aangeeft dan een gewone thermometer) waarop de WBGT-methode wordt toegepast. Afhankelijk van de aard van het werk kan de maximum temperatuur verschillen voor het inlassen van extra rusttijden.

Controlerecht tijdens vakantie

Een werknemer die arbeidsongeschikt is, kan te allen tijde door de werkgever onderworpen worden aan een medische controle. De arbeidsongeschikte werknemer moet dit controlerecht van de werkgever respecteren, ook wanneer hij met vakantie vertrekt. Om controleerbaar te zijn, moet het verblijfsadres (al dan niet in het buitenland) worden opgegeven aan de werkgever. De werkgever kan dan een controlearts sturen (hoewel dit in de praktijk in het buitenland vaak niet haalbaar is).

Lees meer

Flexi-jobs onderwijzend personeel

Sinds 01.01.2018 wordt de zomervakantie voor onderwijzend personeel gelijkgesteld om i.k.v. flexi-jobs te voldoen aan de tewerkstellingsvoorwaarde in kwartaal T-3. Aanvankelijk bestond deze gelijkstelling enkel voor vastbenoemd onderwijzend personeel, doch ondertussen is dit ook voor tijdelijke leerkrachten die in de zomermaanden een tijdelijke bezoldiging of werkloosheidsuitkering ontvangen die wordt gelijkgesteld met gewerkte dagen.

PC 140.00 en PC 140.02 - Terugvordering ecocheques

Sinds enkele jaren hebben arbeiders uit PC 140.00 en PC 140.02 met de loonverwerking van januari jaarlijks recht op ecocheques. Vanaf 2024 bedragen deze maximaal € 250,00 (i.p.v. € 100,00 de voorgaande jaren). De berekening en bestelling voor dit jaar gebeurde begin 2024. De formulieren om de nominale waarde van de ecocheques terug te vorderen bij het Sociaal Fonds zijn ondertussen beschikbaar op https://www.taxi-info.be. 

Is 11 juli een feestdag?

Er zijn in België 10 wettelijke feestdagen. Het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli behoort niet tot deze 10 feestdagen en is dus geen wettelijke feestdag. Dezelfde regel geldt voor het Feest van de Franse Gemeenschap en dat van de Duitstalige Gemeenschap. In enkele paritaire comités werd hiervoor door middel van een sectorale cao een bijkomende (regionale) feestdag ingevoerd.