Break@Work – attest tijdskrediet
26 augustus 2024
Wanneer een werknemer een vorm van loopbaanonderbreking aanvraagt, dient deze aan zijn werkgever te bewijzen dat er voldoende rechten zijn. Hiervoor kan door de werknemer een attest worden aangevraagd via www.breakatwork.be. Dit attest komt terecht in de eBox van de werknemer.
Medisch attest binnen de twee dagen
23 augustus 2024
Wanneer een werknemer ziek wordt en niet kan werken, moet hij binnen 2 werkdagen een medisch attest aan de werkgever bezorgen. Hoewel de wetgeving een medisch attest niet oplegt, wordt dit doorgaans wel opgevraagd door de werkgever via vermelding in het arbeidsreglement, een cao of een individuele overeenkomst. Het medisch attest bevestigt de arbeidsongeschiktheid, de verwachte duur ervan en moet tevens vermelden of de werknemer zich al dan niet buitenshuis mag begeven. Ingeval een werknemer ziek wordt tijdens vakantie is een medisch attest altijd verplicht indien de werknemer die dagen wenst om te zetten naar ziektedagen.
Lees meer
Controlearts sturen tijdens ziekte?
20 augustus 2024
Wanneer een werknemer afwezig is wegens ziekte dient hij zich te verantwoorden via een medisch attest. Bij twijfels over de ongeschiktheid kan de werkgever een controlearts sturen. Dit kan vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid en ook als de periode van gewaarborgd loon is verstreken. De werkgever kan ook zo vaak als men nodig zou achten een controlearts sturen, dit natuurlijk wel met het bijkomende kostenplaatje.
Lees meer
Arbeidsduur minderjarige werknemers
19 augustus 2024
Jeugdige werknemers mogen in principe niet meer uren presteren dan 8 uur per dag en 38 uur gemiddeld per week. Slechts in enkele uitzonderlijke situaties mogen zij overuren presteren (bv. hoofd bieden aan voorgekomen of dreigend ongeval). Hiervoor dient de werkgever binnen de 3 dagen de Dienst Toezicht op de sociale wetten te verwittigen en inhaalrust toe te kennen.
Kantoorsluiting 15 en 16 augustus 2024
16 augustus 2024
Op donderdag 15 en vrijdag 16 augustus zal Salar gesloten zijn. Graag helpen wij u verder vanaf maandag 19 augustus.
Aanwerving / ontslag in afwezigheid van de werkgever
14 augustus 2024
De bevoegdheid om aan te werven of te ontslaan ligt doorgaans (enkel) bij de werkgever. In geval van afwezigheid van de werkgever zijn er in principe geen ontslagen of aanwervingen mogelijk. Wel heeft de werkgever de mogelijkheid om een andere persoon het mandaat te geven om in zijn naam en voor zijn rekening over te gaan tot het aanwerven en of ontslagen van werknemers.
Lees meer
Klokkenluidersregeling voor ondernemingen vanaf 50 werknemers
09 augustus 2024
Een werknemer kan inbreuken in professionele context melden die de onderneming waarvoor hij werkt, heeft begaan. De wet van 28.11.2022 beschrijft de meldingsprocedures waarop een werknemer beroep kan doen om de inbreuken te melden. De werknemer is in dat geval de klokkenluider. Deze wet voert de verplichting in tot het opzetten van een (intern) meldingskanaal voor ondernemingen vanaf 50 werknemers. Ter bescherming biedt de wet ook een bescherming aan de werknemer die klokkenluider is, waarbij de beschermingsvergoeding 18 tot 26 weken loon kan bedragen.
Lees meer
Flitscontroles SIOD
02 augustus 2024
Om sociale fraude te bestrijden, kondigt de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) op zijn website regelmatig flitscontroles aan (www.siod.belgie.be). De controles hebben voornamelijk een informatief en preventief karakter, maar kunnen ook sanctionerend zijn bij het vaststellen van ernstige inbreuken. De SIOD stelt ook voor diverse sectoren een checklist ter beschikking om een controle te kunnen voorbereiden. In de maand september 2024 worden er controles in de groene sectoren voorzien en in november 2024 komt de transportsector aan bod.
Onderaanneming bouwsector, vleesnijverheid en verhuissector
30 juli 2024
Voor onderaannemers in de bouwsector, vleesnijverheid en verhuissector is het ten laatste vanaf 01.01.2025 verboden om de volledige uitvoering van hun contract uit te besteden aan een andere onderaannemer en zelf alleen de coördinatie uit te voeren. Bovendien kunnen er in de verhuissector maximaal 3 niveaus van onderaanneming bestaan. De hoofdaannemer en een eventueel uitzendkantoor tellen niet mee. Indien een onderaannemer voor een deel van zijn werk een onderaannemer aanspreekt, moet hij schriftelijk zijn niveau in de keten vermelden. Na inwerkingtreding van deze regelgeving is het dus van belang om een eventuele samenwerking met onderaannemers kritisch te bekijken.
Impact feestdag op ingang opzegtermijn
30 juli 2024
Donderdag 15 augustus is één van de 10 wettelijke feestdagen (O.L.V. Hemelvaart). Indien een werkgever een werknemer zou willen ontslaan waarbij de opzeggingstermijn zou ingaan op 19 augustus dient er rekening gehouden te worden met de feestdag. Normaal gezien dient een werkgever ten laatste woensdag een opzeggingsbrief aangetekend te versturen om deze de maandag daarop te laten ingaan. Omwille van de feestdag op donderdag 15 augustus wordt deze deadline van woensdag uitzonderlijk opgeschoven naar dinsdag 13 augustus i.p.v. woensdag 14 augustus.