Weergave Blokken Lijsten

Spitsuur HR 11.03.2025

Op dinsdag 11 maart 2025 organiseert Salar, in samenwerking met Mploy advocaten, een ontbijtseminarie in 4Wings te Westerlo over het nieuwe regeerakkoord. Deze live editie kan ook online gevolgd worden. Tijdens dit Spitsuur HR krijg je actuele informatie over de impact van het regeerakkoord op arbeidsduur, verloning, pensioenen, aanwervings- en tewerkstellingsbeleid. Inschrijven is mogelijk via https://www.spitsuur.be. 

Loon voor stakende werknemers?

Op donderdag 13.02.2025 kondigen de vakbonden een staking aan. Een werknemer is nooit verplicht om mee te staken maar de werkgever mag hen dit ook niet verbieden. Indien hij beslist om te staken, wordt zijn arbeidsovereenkomst die dag geschorst zonder recht op loon. Gesyndiceerde werknemers kunnen eventueel een stakingsvergoeding bekomen via hun vakbond.

Gewaarborgd loon bij ski-ongeval?

Indien een werknemer arbeidsongeschikt is naar aanleiding van een ski-ongeval dient de werkgever in de meeste gevallen gewaarborgd loon te betalen. Uiteraard moeten de algemene voorwaarden om recht te hebben op gewaarborgd loon voldaan zijn. Indien het gaat om een zware fout van de werknemer of een ongeval dat zich heeft voorgedaan tijdens een sportcompetitie of –exhibitie waarvoor er toegangsgeld betaald moest worden en waarvoor de sporter zelf een vergoeding heeft ontvangen, is geen gewaarborgd loon verschuldigd.

Trillium – jaaroverzicht tewerkstellingsmaatregelen

Tussen 1 februari en 10 maart stuurt RSZ aan alle werkgevers een overzicht van de toegepaste tewerkstellingsmaatrelen, Trillium genaamd. Deze gegevensoverdracht gebeurt via de e-Box (beveiligde elektronische brievenbus via de portaalsite van de sociale zekerheid) of via de gewone post (indien de e-Box niet actief is). Dit jaarlijks overzicht moet binnen de maand volgend op de ontvangst schriftelijk worden meegedeeld aan de werknemers (eventueel via de vakbondsafvaardiging of ondernemingsraad).

Toegelaten arbeid gepensioneerden 2025

Gepensioneerden die een rust- of overlevingspensioen genieten, mogen onder bepaalde voorwaarden hun pensioen cumuleren met arbeid. Gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar waarin ze 66 jaar worden. Voor gepensioneerden die jonger zijn dan 66 jaar mogen de beroepsinkomsten, behoudens enkele uitzonderingen, bepaalde jaarlijkse bedragen niet overschrijden. Deze grensbedragen worden jaarlijks per 01.01 geïndexeerd. 

Is het te koud om te werken?

Extreme koude buiten kan een invloed hebben op de uitoefening van het werk. Wanneer de temperaturen op het werk onder bepaalde grenswaarden dalen, dient de werkgever bepaalde maatregelen te nemen (o.a. beschermingskledij, extra rustpauzes). Voor bepaalde werkzaamheden kan tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer worden aangevraagd.

Lees meer

Privégebruik firmawagens 2025

Werkgevers hebben de mogelijkheid om een firmawagen ter beschikking te stellen aan hun werknemers die deze naast het gebruik voor beroepsdoeleinden ook kunnen aanwenden voor privégebruik. Enerzijds is er sprake van een CO2-bijdrage en anderzijds van een voordeel alle aard. De richtlijnen worden in de nota in bijlage uiteengezet.

Onderaanneming bouwsector, vleesnijverheid en verhuissector

Voor onderaannemers in de bouwsector, vleesnijverheid en verhuissector is het sedert 01.01.2025 verboden om de volledige uitvoering van hun contract uit te besteden aan een andere onderaannemer en zelf alleen de coördinatie uit te voeren. In de verhuissector is het bovendien zo dat er maximaal 3 niveaus van onderaanneming mogen zijn. De hoofdaannemer en een eventueel uitzendkantoor tellen niet mee. Indien een onderaannemer voor een deel van zijn werk een onderaannemer aanspreekt, moet hij schriftelijk zijn niveau in de keten vermelden. 

Scholingsbeding 2025

Indien een werknemer een opleiding geniet in het kader van zijn arbeidsovereenkomst vallen de kosten van deze opleiding volledig of grotendeels ten laste van de werkgever. Door het afsluiten van een scholingsbeding verbindt de werknemer zich ertoe om een gedeelte van de opleidingskosten terug te betalen aan de werkgever indien hij de onderneming verlaat voor het einde van de overeengekomen periode, die maximaal 3 jaar bedraagt. Aan het scholingsbeding en aan de opleiding zijn diverse voorwaarden waardoor niet iedere opleiding hiervoor in aanmerking komt. 

Mobiliteitsenquête indienen uiterlijk 31.01.2025

Ondernemingen met meer dan 100 werknemers moeten uiterlijk 31.01.2025 de mobiliteitsenquête indienen. Elke betrokken onderneming heeft normaalgezien in de maand juni 2024 hiervoor een brief of mail ontvangen. Het formulier is uitsluitend online in te vullen via een webapplicatie van FOD Mobiliteit.

Lees meer