Weergave Blokken Lijsten

Bewijs statuut student

Onder bepaalde voorwaarden kan een student tewerkgesteld worden onder een voordelig studentenstatuut. De werkgever moet in geval van een discussie met de RSZ kunnen bewijzen dat de persoon ook effectief student is. Een verklaring op eer van de student of een kopie van de studentenkaart zal niet voldoende zijn. Het bewijs kan bijvoorbeeld wel geleverd worden met een kopie van het inschrijvingsbewijs aan een (hoge)school of universiteit voor het lopende academiejaar.

Een bonusplan voor 2022? De deadline nadert

Een werkgever kan aan zijn werknemers een niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel toekennen, beter bekend als een bonusplan. Via een bonusplan kan een fiscaal voordelige bonus toegekend worden aan een groep van werknemers die een vooropgestelde doelstelling behalen in een bepaalde referteperiode. Er moeten wel heel wat voorwaarden vervuld zijn en er moet een uitgebreide procedure gevolgd worden om dit in te voeren. Een bonusplan met als referteperiode kalenderjaar 2022 dient uiterlijk 30.04.2022 volledig afgerond te zijn.

Lees meer

Carpolicy

Wanneer een werkgever een bedrijfswagen aan een werknemer ter beschikking stelt, kan dat gebeuren onder uiteenlopende modaliteiten en voorwaarden. Het is daarom aangewezen om de afspraken tussen werkgever en werknemer vast te leggen in een carpolicy. Dit kan gaan over zeer uiteenlopende elementen zoals afspraken omtrent het algemeen gebruik van de wagen, mogelijkheden tot intrekking van de wagen, onderhoud van de wagen, tankkaart/laadpas, … Bij onze diensten kan u een model van carpolicy opvragen.

Voorschot loon arbeiders

Het tijdstip en de frequentie van betaling van het loon zijn afhankelijk van het statuut van de werknemer. Voor arbeiders moet het loon op gezette tijdstippen, m.n. minstens 2 keer in de maand met een tussenpoos van maximum 16 dagen, worden uitbetaald. Voor arbeiders moet er aldus steeds een voorschot worden betaald. Het bedrag moet bij benadering overeenstemmen met het verschuldigde nettoloon voor de reeds gewerkte periode. De tweede betaling moet een definitieve betaling uitmaken van het loon van die maand. Voor bedienden moet het loon maandelijks worden betaald en is er aldus geen verplicht voorschot.

Ontslagmotivering

Sedert 01.04.2014 bestaat er een regelgeving betreffende de motivering van het ontslag. Iedere werknemer heeft het recht om de redenen van zijn ontslag te kennen. De werkgever kan de ontslagredenen op eigen initiatief schriftelijk meedelen of afwachten tot de werknemer hierachter informeert. De werknemer dient deze vraag via een aangetekende brief aan zijn werkgever te stellen en dit binnen een bepaalde termijn. Wanneer blijkt dat het ontslag kennelijk onredelijk is of de werkgever het ontslag niet gemotiveerd heeft, kan de werknemer hiervoor een schadevergoeding eisen.

Werkgelegenheidsplan oudere werknemers

Sedert 2013 moeten werkgevers met meer dan 20 werknemers jaarlijks een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers opmaken. In dit plan worden de specifieke maatregelen toegelicht die de werkgever genomen of gepland heeft om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder te behouden en/of te vermeerderen. De werkgever zal dit plan moeten voorleggen aan het personeel en hen na afloop van het plan informeren over de resultaten.

Tijdelijke werkloosheid overmacht Corona en oorlog Oekraïne

Op 14.03.2022 besliste het kernkabinet om de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid te verlengen tot en met 30.06.2022. Deze vereenvoudigde procedure is verlengd voor tijdelijke werkloosheid t.g.v. Corona en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Voor tijdelijke werkloosheid om een andere reden (economische redenen, slecht weer, …) blijven de klassieke procedures van toepassing (o.m. mededeling eerste werkloosheidsdag, verplichte werkweek, …). Verdere details staan uiteengezet op de website van de RVA (www.rva.be). 

Omschakeling winteruur naar zomeruur

In de nacht van 26 op 27 maart zetten we om 2 uur de klok 1 uur vooruit en wordt het 3 uur. De werknemers die in ploegen werken en bij de omschakeling van zowel het winter- als het zomeruur in de nacht werken, krijgen telkens loon voor 8 uren. Voor de werknemers die niet in ploegen werken, geldt een andere regeling.

Aanwerven Oekraïense vluchteling

Een Oekraïense vluchteling kan in België tijdelijke bescherming aanvragen. Hiervoor dient deze zich te registeren in België via het registratiecentrum. Nadat deze persoon een attest van tijdelijke bescherming ontvangen heeft,  kan bij de gemeente een elektronische A-kaart met een maximumduur van 1 jaar aangevraagd worden. In afwachting daarvan krijgt men bij de gemeente een ‘bijlage 15’ met vermelding ‘arbeidsmarkt onbeperkt’ dewelke maximum 45 dagen geldig is. Eén van beide documenten is noodzakelijk om te kunnen werken in België. 

Lees meer

Contingent studentenarbeid Q1 2022

Recent werden versoepelingen gepubliceerd voor het contingent van studentenarbeid in Q1 2022. Voor studenten die prestaties leveren in de zorg en het onderwijs, wordt voor het contingent van 475 uur geen rekening gehouden met alle prestaties geleverd in Q1 2022. In alle andere sectoren worden maximaal 45 uren studentenarbeid tijdens Q1 2022 niet meegerekend voor het contingent, waardoor zij in 2022 maximaal 520 uren kunnen werken (in plaats van 475). Voor een student die geen prestaties heeft geleverd in Q1 2022 blijft het contingent wel beperkt tot 475 studentenuren op jaarbasis.

Lees meer