Spitsuur HR 17.06.2014
12 mei 2014
Op dinsdag 17 juni organiseert Salar, in samenwerking met advocatenkantoor Vermeulen – Heylen – Michiels - De Graeve, een ontbijtseminarie. Tijdens deze SpitsuurHR brengen wij u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen enkele actuele thema's, zoals o.m. de terbeschikkingstelling van personeel en detachering, alsook de motiveringsplicht van toepassing bij ontslagen vanaf 1 april. Het ontbijtseminarie gaat door op dinsdag 17 juni in 4Wings te Oevel. Inschrijven is mogelijk tot 13 juni en dit via http://www.spitsuurhr.be/.
PC 111 – Mogelijkheid omzetting ecocheques
12 mei 2014
Voor de ecocheques die worden toegekend vanaf oktober 2014 (met referteperiode 01.10.2013 – 30.09.2014) kan worden geopteerd voor een alternatief. Bij gebrek aan een syndicale delegatie is er de keuze tussen de invoering of verbetering van de hospitalisatieverzekering, de invoering of verbetering van het aanvullend pensioenplan of een verhoging van de brutolonen met € 0,0875 bruto per uur. Hiervoor dient uiterlijk 30.06.2014 een toetredingsakte overgemaakt te worden aan de voorzitter van het PC. Indien er een syndicale delegatie is, dient de omzetting uiterlijk 30.06.2014 in een cao vervat te zijn. Behoudens tegenbericht voor 30.06.2014 gaan wij ervan uit dat wij de regeling voor de ecocheques mogen verder zetten zoals de geldende afspraken in het verleden.
SWT en ontslagcompensatievergoeding
05 mei 2014
De ontslagcompensatievergoeding (OCV) wordt gelijkgesteld met een opzegvergoeding i.k.v. werkloosheidsuitkeringen. Dat betekent dat de werknemer pas recht heeft op werkloosheidsuitkeringen na de periode die gedekt is door de OCV en dat het SWT dus ook pas na de periode die gedekt is door de OCV kan aanvangen.
Lees meer
Eenzijdig vakantie vastleggen?
02 mei 2014
Als algemene richtlijn geldt dat vakantie in onderling akkoord moet worden vastgelegd. Noch de werkgever, noch de werknemer mag eenzijdig vakantie vastleggen. Vakantiedagen kunnen echter wel collectief worden vastgelegd, ofwel op sectorniveau, ofwel op ondernemingsniveau. Indien een jaarlijkse collectieve vakantie wordt ingevoerd op ondernemingsniveau, moet dit worden opgenomen in het arbeidsreglement. Indien er geen collectieve vakantie is vastgelegd, dient vakantie genomen te worden in gemeenschappelijk overleg tussen werknemer en werkgever.
Betaling dubbel vakantiegeld bedienden
29 april 2014
Het vakantiegeld voor bedienden bestaat uit twee delen: het enkel en het dubbel vakantiegeld. Het enkel vakantiegeld is het loon dat tijdens de periode van vakantie doorbetaald wordt. Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92 % van het bruto maandloon en is in principe verschuldigd op het moment dat de bediende zijn vakantie opneemt. In de praktijk vindt de betaling van het dubbel vakantiegeld plaats in mei of juni van het vakantiejaar, ongeacht wanneer de werknemer zijn vakantie opneemt.
Wijziging lichte arbeidsongevallen
24 april 2014
Sedert 20.04.2014 geldt een vrijstelling van aangifteplicht voor lichte arbeidsongevallen. Een licht arbeidsongeval is een ongeval dat noch tot een loonverlies, noch tot een arbeidsongeschiktheid heeft geleid voor het slachtoffer, maar enkel zorgen heeft vereist waarvoor de tussenkomst van een geneesheer niet nodig was en die pas na het ongeval werden toegediend enkel op de plaats van uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Ter vervanging hiervan moet de hulpverlener voortaan extra informatie opnemen in het EHBO-register. Deze opname in het EHBO-register kan dienen als bewijsmiddel voor kwetsuren die later verergeren zodat het ongeval mogelijk alsnog moet worden aangegeven.
Lees meer
PC 124.00 – Vervoerskosten en mobiliteit – 07/2014
22 april 2014
Voor de verplaatsingen in de bouwsector zijn er 2 soorten tussenkomsten voorzien, m.n. verplaatsingsvergoedingen en mobiliteit. Met ingang van 01.07.2014 vinden enkele wijzigingen plaats en is er een tussenkomst verplicht vanaf 1 km, wordt de fietsvergoeding aangepast naar 0,22 €/km en is voortaan een maandelijks overzicht van de mobiliteitsvergoeding verplicht. Afhankelijk van de concrete situatie en het gebruikte vervoermiddel zijn er verschillende mogelijkheden.
Klein verlet voor communiefeest?
17 april 2014
Als werknemer heeft men het recht met behoud van loon afwezig te blijven van het werk op de dag van de plechtige communie van één van zijn kinderen. Als de plechtigheid doorgaat op een zondag, feestdag of gewone inactiviteitsdag mag de werknemer afwezig blijven op de activiteitsdag voorafgaand of volgend op de plechtigheid. Indien meerdere kinderen op dezelfde dag hun plechtige communie doen, heeft de werknemer toch slechts recht op één dag klein verlet.
Werken op de dag van de verkiezingen
15 april 2014
Zondag 25 mei 2014 worden er regionale, federale en Europese verkiezingen gehouden. Werknemers die 25 mei moeten werken, dienen ook de mogelijkheid te krijgen om te gaan stemmen. Zij kunnen aan de kiesplicht voldoen door vakantie te nemen en zelf te gaan stemmen of door te stemmen bij volmacht. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde werknemers moeten zetelen in een stembureau. Hiervoor hebben zij recht om afwezig te zijn van hun werk. Voor sommige bijzitters wordt deze dag beschouwd als klein verlet waardoor ze recht hebben op loon.
Lees meer
Studentenarbeid
11 april 2014
Studenten mogen op jaarbasis 50 dagen werken onder een voordelig statuut. Voor dit contingent van 50 dagen houdt men zowel rekening met de effectief gewerkte dagen, als met de gelijkgestelde dagen waarvoor de werkgever loon onderworpen aan sociale zekerheid betaalt (bv. feestdagen). Iedere gewerkte dag telt voor een arbeidsdag, ongeacht het aantal gepresteerde uren. De sociale zekerheidsbijdrage voor deze 50 dagen bedraagt 8,13 % (werkgever 5,42 % / werknemer 2,71 %). Er dient een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten opgemaakt te worden waarin bepaalde zaken verplicht dienen opgenomen te zijn.
Lees meer