Weergave Blokken Lijsten

Wijzigingen sectoren flexi-jobs vanaf 01.04.2024?

De sociale partners hadden sinds 01.01.2024 de mogelijkheid om in of uit het systeem van flexi-jobs te stappen. Bepaalde sectoren hebben ervoor gekozen vanaf 01.04.2024 het gebruik van flexi-jobs uit te sluiten (o.a. PC 144, PC 145 – m.u.v. PC 145.04, PC 320 – beperken tot functies waarvoor ook gelegenheidswerk mogelijk is en PC 323 worden de dienstboden uitgesloten). Daarnaast heeft de Vlaamse regering ervoor gekozen het systeem van flexi-jobs vanaf 01.04.2024 uit te breiden naar bepaalde sectoren (Vlaamse kinderopvang, onderwijs in Vlaanderen en Vlaams publieke sport- en cultuursector). Deze opt-ins en opt-outs melden wij aldus nog onder voorbehoud. Er dient eerst nog een bekrachtiging via Koninklijk Besluit te gebeuren.

Ontslagmotivering

Sedert 01.04.2014 bestaat er een regelgeving betreffende de motivering van het ontslag. Iedere werknemer heeft het recht om de redenen van zijn ontslag te kennen. De werkgever kan de ontslagredenen op eigen initiatief schriftelijk meedelen of afwachten tot de werknemer hierachter informeert. De werknemer dient deze vraag via een aangetekende brief aan zijn werkgever te stellen en dit binnen een bepaalde termijn. Wanneer blijkt dat het ontslag kennelijk onredelijk is of de werkgever het ontslag niet gemotiveerd heeft, kan de werknemer hiervoor een schadevergoeding eisen.

Fonds voor bestaanszekerheid

De meeste sectoren hebben een fonds voor bestaanszekerheid (sectorfonds) met als doel het algemeen belang van de bedrijfstak te behartigen. Sommige fondsen zijn zeer goed uitgewerkt en kennen diverse voordelen toe voor werkgevers en werknemers (bv. tussenkomst voor opleidingen, financiering bij uitwerking van het opleidingsplan, het aanbieden van of tussenkomen in de outplacementbegeleiding, tussenkomst in bijkomende toeslag tijdelijke werkloosheid…). Andere fondsen hebben een beperktere werking. Met het oog op tussenkomsten en voordelen die u kan bekomen via het fonds, is het raadzaam na te gaan wat uw sectorfonds te bieden heeft. Een overzicht van uw Fonds voor Bestaanszekerheid met bijhorende contactgegevens kan u vinden op de website van FOD WASO onder het item Sociaal overleg. 

Werkgelegenheidsplan oudere werknemers

Sedert 2013 moeten werkgevers met meer dan 20 werknemers jaarlijks een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers opmaken. In dit plan worden de specifieke maatregelen toegelicht die de werkgever genomen of gepland heeft om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder te behouden en/of te vermeerderen. De werkgever zal dit plan moeten voorleggen aan het personeel en hen na afloop van het plan informeren over de resultaten.

Sluitingsdagen bankinstellingen

Gelieve er rekening mee te houden dat de bankinstellingen gesloten zijn op vrijdag 29 maart en maandag 1 april. Neem uw voorzorgen opdat de betalingen tijdig uitgevoerd kunnen worden.

Deadline uitreiking koopkrachtpremie 31.03.2024

Indien u er nog niet toe gekomen bent de koopkrachtpremie uit te reiken aan uw werknemers, dient u dringend actie te ondernemen. De deadline is in principe 31.03.2024, maar sommige uitgiftemaatschappijen sluiten de bestellingen al enkele dagen vroeger af. De (para)fiscaal voordelige koopkrachtpremie zal uitgereikt worden in de vorm van consumptiecheques en kunnen door uw werknemers besteed worden tot 31.12.2024. 

Gedeeltelijke werkhervatting – praktische aandachtspunten

 Een werknemer kan tijdens zijn arbeidsongeschiktheid de toestemming verkrijgen om deeltijds het werk terug aan te vatten. Voorafgaand aan de opstart dient de werknemer een aanvraagformulier bij de mutualiteit in te dienen. Deze aanvraag dient minstens 1 werkdag voor de start van de werkhervatting ingediend te worden bij de mutualiteit. Geen of laattijdige indiening kan leiden tot een verlaging van de uitkering of zelfs verlies van de uitkering. Eens de aanvraag tijdig is ingediend mag de werknemer meteen aan de slag gaan. Men dient niet te wachten op de goedkeuring van de adviserende arts. 

Lees meer

Omschakeling winteruur naar zomeruur

In de nacht van 30 op 31 maart zetten we om 2 uur de klok 1 uur vooruit en wordt het 3 uur. De werknemers die in ploegen werken en bij de omschakeling van zowel het winter- als het zomeruur in de nacht werken, krijgen telkens loon voor 8 uren. Voor de werknemers die niet in ploegen werken, geldt een andere regeling.

PC 201.00 - Ecocheques of bruto premie

Met de loonverwerking van de maand april 2024 zullen wederom ecocheques of een bruto premie worden verwerkt voor de bedienden uit PC 201.00, naargelang de eerder gemaakte afspraken. De procedure verloopt identiek als in het verleden. Net zoals voordien verzorgen onze diensten de bestelling van uw ecocheques of verwerking van de bruto premie, tenzij andere afspraken werden gemaakt.

Jaarlijks opleidingsplan

Een van de maatregelen i.k.v. de arbeidsdeal is het opmaken van een jaarlijks opleidingsplan. Werkgevers met minstens 20 werknemers moeten één keer per jaar een opleidingsplan opmaken. Dit dient uiterlijk op 31.03.2024 opgesteld zijn. Het opleidingsplan omvat de opleidingsstructuur van de onderneming met daarin alle formele en informele opleidingen. De werkgever is vrij om de opleidingen te bepalen met de nodige aandacht voor genderdimensie en de risicogroepen. Aangezien dit voor iedere onderneming verschillend is, is er geen model beschikbaar.

Lees meer