Weergave Blokken Lijsten

Eenzijdig vakantie vastleggen?

Als algemene richtlijn geldt dat vakantie in onderling overleg moet worden vastgelegd. Noch de werkgever, noch de werknemer mag eenzijdig vakantie vastleggen. Vakantiedagen kunnen echter wel collectief vastgelegd worden en dit op sector- of ondernemingsniveau. Indien een jaarlijkse collectieve vakantie wordt ingevoerd op ondernemingsniveau, moet deze worden opgenomen in het arbeidsreglement. Indien er geen collectieve vakantie is vastgelegd, dient vakantie genomen te worden in gemeenschappelijk overleg tussen werknemer en werkgever.

KMO-portefeuille

De KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel ter ondersteuning van diverse processen ter bevordering van het bedrijfsfunctioneren (opleiding, advies, ...). Sedert 01.04.2016 is de KMO-portefeuille inhoudelijk en administratief vereenvoudigd en bovendien is er een nieuwe subsidie ontstaan, nl. de KMO-groeisubsidie.

Lees meer

Sociale verkiezingen 2016

Heeft u in 2016 verkiezingen georganiseerd? Vergeet ons niet op de hoogte te brengen van de resultaten. Gelieve ons de namen van de niet-verkozen kandidaten, effectief verkozen leden en plaatsvervangers te bezorgen (o.a. voor ontslagbescherming).

Economische werkloosheid bedienden

Bij gebrek aan werk kan men bedienden per kalenderjaar gedurende 16 weken volledig werkloos stellen of gedurende 26 weken gedeeltelijk. Combinaties van beide systemen zijn ook mogelijk. Alvorens hiervan gebruik te kunnen maken, dient een gehele procedure succesvol te worden afgerond (o.a. goedkeuring FOD WASO en RVA) en is een erkenning als onderneming in moeilijkheden vereist. Indien uw onderneming gebruik wenst te maken van deze maatregel, kan u steeds contact opnemen met onze diensten.

Berekenen vakantiedagen

Het recht op vakantie wordt opgebouwd tijdens het vakantiedienstjaar, dit is het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin de vakantie wordt opgenomen. Het aantal vakantiedagen dat een werknemer in 2016 mag opnemen, is aldus gebaseerd op de prestaties van 2015. Wie het volledig vakantiedienstjaar 2015 heeft gewerkt (of via gelijkgestelde periodes), heeft in 2016 aldus recht op 4 weken vakantie. Deze vakantiedagen moeten worden opgenomen tijdens het lopende vakantiejaar. Het is niet toegelaten vakantiedagen over te dragen.

Lees meer

PC 314.00 – Levering en onderhoud werkmateriaal kappers

Enkele jaren geleden werd in PC 314.00 een cao afgesloten omtrent de verplichting van het ter beschikking stellen van klein werkmateriaal aan het kapperspersoneel. Als werkgever heeft men de verplichting om het nodige materiaal ter beschikking te stellen aan de werknemers. Dit materiaal blijft eigendom van de werkgever en dient ook in het kapsalon te blijven. Indien de werkgever dit materiaal niet ter beschikking stelt, hebben de werknemers recht op een forfaitaire vergoeding die vanaf 01.05.2016 € 416,16 netto op jaarbasis bedraagt. Indien een werknemer op eigen initiatief beslist om zijn eigen materiaal te gebruiken, is de werkgever deze forfaitaire vergoeding niet verschuldigd. Hiervoor dient de werknemer jaarlijks een verklaring te ondertekenen.

Lees meer

PC 307.00 – Eindeloopbaandagen

Met ingang van 01.01.2016 hebben werknemers van PC 307.00 vanaf 01.01 van het jaar waarin zij 60 worden, recht op een extra betaalde vakantiedag.

PC 125.02 - Ecocheques

Met de loonverwerking van de maand juli 2016 zullen wederom ecocheques worden verwerkt voor de arbeiders uit PC 125.02 en dit t.b.v. € 250,00 per voltijdse arbeider. Net zoals de voorgaande jaren verzorgt Salar de bestelling van uw ecocheques, tenzij andere afspraken werden gemaakt.

Federale Pensioendienst voor privé- en overheidssector

Sedert 01.04.2016 zijn de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) en de Pensioendienst voor de overheidssector (PDOS) samengevoegd tot de Federale Pensioendienst FPD (www.pensioendienst.fgov.be). Binnen de Federale Pensioendienst bestaan verschillende gespecialiseerde diensten voor werknemerspensioenen en pensioenen van de overheidssector.

Betaling dubbel vakantiegeld bedienden

Het vakantiegeld voor bedienden bestaat uit twee delen: het enkel en het dubbel vakantiegeld. Het enkel vakantiegeld is het loon dat tijdens de periode van vakantie doorbetaald wordt. Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van het bruto maandloon en is in principe verschuldigd op het moment dat de bediende zijn hoofdvakantie opneemt. In de praktijk vindt de betaling van het dubbel vakantiegeld plaats in mei of juni van het vakantiejaar, ongeacht wanneer de bediende zijn hoofdvakantie opneemt.