Weergave Blokken Lijsten

Ontslagbescherming ouderschapsverlof

Voor ieder kind jonger dan 12 jaar heeft een werknemer die aan bepaalde voorwaarden voldoet het recht om ouderschapsverlof op te nemen. De werknemer die ouderschapsverlof aanvraagt, is beschermd tegen ontslag. De ontslagbescherming loopt vanaf de datum van schriftelijke aanvraag en eindigt 3 maanden na de einddatum of 3 maanden na de kennisgeving van niet-instemming en ook tijdens de periode van uitstel. Er is tijdens deze periode geen eenzijdig ontslag door de werkgever mogelijk tenzij men duidelijk kan aantonen dat het ontslag vreemd is aan het ouderschapsverlof. De eventuele sanctie hierbij bedraagt 6 maanden loon.

KMO-portefeuille

De KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel ter ondersteuning van diverse processen ter bevordering van het bedrijfsfunctioneren (opleiding, advies, ...). Sedert 01.04.2016 is de KMO-portefeuille inhoudelijk en administratief vereenvoudigd en bovendien is er een nieuwe subsidie ontstaan, nl. de KMO-groeisubsidie.

Lees meer

Ontslagmotivering

Sedert 01.04.2014 bestaat er een regelgeving betreffende de motivering van het ontslag. Iedere werknemer heeft het recht om de redenen van zijn ontslag te kennen. Aanvankelijk was deze ontslagmotivering niet van toepassing op de sectoren waarvoor een overgangsregeling gold. Voor de meeste sectoren is dit vanaf 01.01.2016 wel van toepassing. Enkel voor de arbeiders uit PC 124.00 en 126.00 die werken uitvoeren op tijdelijke en mobiele werven is deze regelgeving nog niet van toepassing. Dit zal pas vanaf 01.01.2018 van toepassing worden.

Lees meer

Bonusplan 2016

Een werkgever kan aan zijn werknemers een niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel toekennen, beter bekend als een bonusplan. Hij kan hiermee zijn personeel belonen voor het behalen van een onzekere doelstelling. Een goedgekeurd bonusplan is zowel sociaal als fiscaal voordelig, maar is aan strikte voorwaarden gebonden. Een bonusplan met als referteperiode kalenderjaar 2016 dient uiterlijk 30.04.2016 volledig afgerond te zijn.

Lees meer

Firmawagens 2016

Bij de berekeningswijze van het voordeel alle aard van een firmawagen houdt men onder meer rekening met de CO2-uitstoot. De referentie CO2-uitstoot wordt ieder jaar aangepast. Voor 2016 is deze waarde voor dieselvoertuigen verlaagd tot 89 gr/km en voor voertuigen met benzine-, LPG- of gasmotor tot 107 gr/km. Hierdoor is er een lichte aanpassing van het voordeel alle aard.

Loongrenzen 2016

De loongrenzen in de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze grensbedragen zijn o.m. bepalend voor de geldigheid van een scholingsbeding en een concurrentiebeding. De grensbedragen uit 2013 blijven nog wel van toepassing bij het vastklikken van de opzeggingstermijnen van bedienden die voor 01.01.2014 in dienst waren.

Toegelaten arbeid gepensioneerden 2016

Gepensioneerden die een rust- of overlevingspensioen genieten, mogen onder bepaalde voorwaarden hun pensioen cumuleren met arbeid. Gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar waarin ze 65 jaar worden. Voor gepensioneerden die jonger zijn dan 65 daarentegen mogen de beroepsinkomsten, behoudens enkele uitzonderingen, bepaalde jaarlijkse bedragen niet overschrijden. Deze grensbedragen worden jaarlijks per 01.01 geïndexeerd.

Feestdagen 2016

Voor de feestdagen in 2016 die vallen op een inactiviteitsdag van de onderneming en die collectief verplaatst worden, bent u verplicht voor 15.12.2015 de vervangingsdatum kenbaar te maken in de lokalen van de onderneming. Dit dient te gebeuren door een ondertekend en gedagtekend bericht aan te plakken in de onderneming.

Lees meer

Ontslagmotivering

Sedert 01.04.2014 bestaat een nieuwe regelgeving betreffende de motivering van het ontslag. Iedere werknemer heeft het recht om de redenen van zijn ontslag te kennen. De werkgever kan deze redenen op eigen initiatief schriftelijk meedelen of afwachten tot de werknemer hierachter informeert. De werknemer dient deze vraag via een aangetekende brief aan zijn werkgever te stellen en dit binnen een bepaalde termijn na het einde van de arbeidsovereenkomst. Wanneer blijkt dat het ontslag kennelijk onredelijk is, kan de werknemer hiervoor een schadevergoeding vorderen. 

Carpooling

Er is sprake van carpooling of georganiseerd gemeenschappelijk vervoer wanneer een werkgever vervoer organiseert waarbij een werknemer één of meerdere personen oppikt op weg naar de arbeidsplaats en hierbij gebruik maakt van een voertuig dat geschikt is voor het vervoer van minimum twee personen (eigen wagen, firmawagen, moto, …). Indien er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt, kan de werknemer een grotere fiscale vrijstelling op de woon-werkvergoeding ontvangen. Meer details kan u vinden in onze infonota in bijlage.