Weergave Blokken Lijsten

Vlaams opleidingsverlof – terugbetalingsaanvraag

Indien een werknemer een opleiding volgt waarvoor deze gebruik maakt van het Vlaams opleidingsverlof (voorheen betaald educatief verlof) kan de werkgever ter compensatie een deel van de loonkost recupereren. Hiervoor moet de werkgever een terugbetalingsaanvraag indienen binnen de 3 maanden na de start van de opleiding. Indien de opleiding 01.09.2022 is gestart, dient de terugbetalingsaanvraag uiterlijk 30.11.2022 ingediend te worden. Bij een laattijdige aanvraag is er geen recht op terugbetaling. 

Collectieve sluiting en vervanging feestdagen

Indien er een collectieve sluiting (vakantie, ADV, …) binnen de onderneming van toepassing is, dient deze tijdig kenbaar gemaakt te worden cfr. de richtlijnen in het arbeidsreglement. Voor de vervanging van de feestdagen die op inactiviteitsdagen vallen en die collectief verplaatst worden, dienen de data uiterlijk 15.12.2022 uitgehangen te worden. Doorgaans worden beide samen kenbaar gemaakt zodat dit bericht kan geregistreerd worden bij FOD WASO als bijlage aan het arbeidsreglement.

Lees meer

PC 140.03 – Nieuwe functieclassificatie vanaf 01.01.2023

Vanaf 01.01.2023 treedt een nieuwe functieclassificatie in voege voor het rijdend personeel. Iedere chauffeur dient uiterlijk 01.01.2023 ingeschaald te worden in de nieuwe functie en dient hiervan een schriftelijke bevestiging te ontvangen. Indien niet akkoord, is er een beroepsprocedure. Het rijdend personeel wordt ingedeeld in 4 niveaus (niveau 1 tot en met 4). Dit kan een impact hebben op het loon. Voor bijkomende informatie kan u terecht op een website van het sectorfonds (SFTL) via https://www.funct14003.be/. De nieuwe functies dienen aan Salar doorgegeven te worden om het loon correct te kunnen blijven opvolgen. 

Eindejaarspremie

Doorgaans heeft de werkgever de verplichting om een eindejaarspremie toe te kennen aan zijn werknemers. De algemene wetgeving voorziet echter geen verplichting tot toekenning van een eindejaarspremie, maar dit vloeit meestal voort uit een sector-cao. Ook door een ondernemings-cao, een individuele overeenkomst, het arbeidsreglement of een bestaand gebruik, kan het recht op een eindejaarspremie ontstaan. Desgevallend zal het nodige door onze diensten verwerkt worden.

Wijzigingen ouderschapsverlof vanaf 10.11.2022

Met ingang van 10.11.2022 tellen alle periodes van uitzendarbeid bij de werkgever-gebruiker in de vijftien maanden voor de aanvraag van een ouderschapsverlof mee voor de berekening van de anciënniteitsvoorwaarde, dit ongeacht het motief. Voorheen was dit enkel het motief instroom gelijkgesteld. Verder wijzigen er ook enkele regels bij een weigering en/of uitstel van bepaalde vormen van ouderschapsverlof. 

Lees meer

Nieuwe berekeningswijze verbrekingsvergoeding tijdskrediet

Vanaf 10.11.2022 wordt bij de berekening van de verbrekingsvergoeding voortaan rekening gehouden met het loon waarop de werknemer recht zou hebben gehad als deze zijn arbeidsprestaties niet had verminderd. Dit geldt dan voor alle vormen van tijdskrediet of thematisch verlof, op voorwaarde dat de loopbaanonderbreking voor bepaalde duur werd afgesloten. Enkel voor werknemers die een landingsbaan genieten tot aan hun pensioen is er nog wel een uitzondering aangezien dit als een onderbreking voor onbepaalde duur wordt beschouwd.

Lees meer

Uitbreiding ontslagbescherming

Met ingang van 10.11.2022 genieten bepaalde werknemers voortaan ook bescherming tegen ontslag nadat de beschermingsperiode reeds is afgelopen en wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of een bepaald werk niet hernieuwt. De bescherming na de beschermingsperiode handelt over de situatie waarbij de werkgever tijdens de periode van bescherming het ontslag al voorbereidde. Elke handeling van de werkgever na de beschermingsperiode die ertoe strekt eenzijdig een einde te maken aan de dienstbetrekking en waarvoor tijdens de beschermingsperiode enige voorbereiding werd getroffen, wordt gelijkgesteld met een ontslag tijdens de beschermingsperiode. 

Lees meer

Uitbreiding schorsing opzeggingstermijn

Vanaf 10.11.2022 breidt de lijst van schorsingsgronden van de opzeggingstermijn uit met geboorteverlof, adoptieverlof, verlof om dwingende reden en zorgverlof. In geval van opzegging door de werkgever, schorsen deze afwezigheden voortaan eveneens de opzeggingstermijn. Bij een opzeg vanuit de werknemer schorst de opzegtermijn niet. 

Geboorteverlof - uitbreiding ontslagbescherming

Vanaf 10.11.2022 wordt de ontslagbescherming bij geboorteverlof uitgebreid. Een werknemer die gebruik wenst te maken van het recht op geboorteverlof stelt de werkgever hier vooraf van in kennis. Die kennisgeving is voortaan het startpunt van de periode waarin de werknemer een ontslagbescherming geniet en eindigt 5 maanden te rekenen vanaf de dag van de bevalling. De beschermingsvergoeding verhoogt bovendien van 3 naar 6 maanden.

PC 144 en PC 145 - sedert 01.09.2022 geen cash loon meer

 Tot en met 31.08.2022 was het toegestaan om het loon voor de seizoenarbeiders in PC 144 en 145 nog cash uit te betalen. Sedert 01.09.2022 is hier een einde aan gekomen en moet het loon voor de seizoenarbeiders voortaan ook uitbetaald worden via overschrijving op een rekeningnummer dat wordt opgegeven door de werknemer. 

Lees meer