Weergave Blokken Lijsten

Arbeidsduur jeugdige werknemers

Normaal gezien wordt de arbeidsduur per werkgever bekeken. Voor jeugdige werknemers (- 18 jaar) wordt afgeweken van deze regel en worden de arbeidsperiodes bij verschillende werkgevers samengeteld om na te gaan of de arbeidsduurgrenzen gerespecteerd worden.

Wijziging camerawet - meldingsplicht

Door een wijziging van de camerawet zullen bewakingscamera’s vanaf 25.05.2018 aangegeven moeten worden bij de politiediensten en niet langer bij de Privacycommissie. Dit dient te gebeuren via www.aangiftecamera.be. Deze wijziging is ook van belang voor werkgevers die in het verleden bewakingscamera’s aangegeven hebben bij de Privacycommissie. Zij krijgen tot 25.05.2020 om een nieuwe melding te doen bij de politiediensten en worden hierover later nog geïnformeerd via de Privacycommissie.

Zondagsarbeid Kasterlee

Recent werd het ganse grondgebied van de gemeente Kasterlee erkend als toeristisch centrum. Dit heeft een invloed op tewerkstelling op zondag in bepaalde sectoren. Door deze erkenning mogen kleinhandelszaken en kapperszaken van Kasterlee op zondag gedurende de hele dag personeel laten werken in bepaalde periodes van het jaar. Deze uitzondering telt vanaf 1 mei tot 30 september, gedurende de paas- en kerstvakantie en daarenboven voor maximum 13 extra zondagen per kalenderjaar (bij manifestaties of dagen met extra toevloed van toeristen).

Lees meer

PC 223.00 - Loongrens betaalde sportbeoefenaar

Om als betaalde sportbeoefenaar te worden beschouwd, moet de persoon in kwestie een jaarlijks minimum inkomen genieten. Voor de periode van 01.07.2018 tot en met 30.06.2019 bedraagt dit € 10.200,00.  Dit bedrag is ongewijzigd ten opzichte van het bedrag voor de periode 01.07.2017 tot en met 30.06.2018.

Aanwezigheidsattesten educatief verlof

Wij raden u aan de trimestriële aanwezigheidsattesten voor educatief verlof op te vragen bij uw werknemers, zodat we tijdig kunnen vaststellen of hun rechten behouden blijven. Graag originele attesten aan onze diensten overmaken.

Berekening contingent studenten

Sedert 2017 bestaat het studentencontingent aan verminderde bijdragen uit 475 uren op jaarbasis. Voor dit contingent van 475 uren wordt enkel rekening gehouden met de werkelijk door de student gepresteerde uren. De uren dewelke de student geen prestaties levert maar waarvoor de werkgever wel een loon onderworpen aan de sociale zekerheid betaalt (bv. feestdagen, ziekte met gewaarborgd loon, klein verlet) worden hier niet in meegerekend. Ieder begonnen uur telt als een uur.

Flexi-jobs onderwijzend personeel

Sinds 01.01.2018 wordt de zomervakantie voor onderwijzend personeel gelijkgesteld om i.k.v. flexi-jobs te voldoen aan de tewerkstellingsvoorwaarde in kwartaal T-3. Voordien bestond deze gelijkstelling enkel voor vastbenoemd onderwijzend personeel, doch sedert dit jaar aldus ook voor tijdelijke leerkrachten die in de zomermaanden een tijdelijke bezoldiging of werkloosheidsuitkering ontvangen die wordt gelijkgesteld met gewerkte dagen. Voor prestaties als flexi-job-werknemer in het 2e kwartaal van 2018 is de zomervakantie van 2017 bepalend.      

Lees meer

Tewerkstelling bij hoge temperaturen

Vanaf de temperatuur een bepaald maximum overschrijdt, dient de werkgever een aantal maatregelen te treffen (o.a. aangepaste frisdrank en beschermingsmiddelen tegen de zon voorzien). Het gaat om de temperatuur op de effectieve werkplaats en niet de buitentemperatuur, tenzij voor werknemers die buiten werken. De temperatuur moet worden gemeten met een vochtige globethermometer (dewelke doorgaans 5°C lager aangeeft dan een gewone thermometer). Afhankelijk van de aard van het werk wordt de temperatuur als overmatig beschouwd vanaf 30°C (licht werk), 26,7°C (halfzwaar werk) of 25°C (zwaar werk).

Bewijs van onkostenvergoedingen

Indien een werknemer kosten maakt voor de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst, kan u als werkgever deze kosten terugbetalen. De werkgever dient de echtheid en het beroepsmatige karakter van de onkosten aan te tonen, dit bij voorkeur aan de hand van bewijsstukken zoals afschriften, BTW-bonnen of een onkostenstaat. Bij een RSZ-controle worden de onkostenvergoedingen immers steeds overlopen. Voor bepaalde onkosten hanteert RSZ een forfaitair bedrag, maar ook daarbij rust de bewijslast bij de werkgever. Bij gebrek aan bewijs bestaat het risico dat de onkostenvergoeding verworpen wordt en aldus geherwaardeerd wordt als loon.

Berekening vakantiedagen

Het recht op vakantie wordt opgebouwd tijdens het vakantiedienstjaar. Dit is het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin de vakantie wordt opgenomen. Het aantal vakantiedagen dat een werknemer in 2018 mag opnemen, is aldus gebaseerd op de prestaties van 2017. Wie het volledig vakantiedienstjaar 2017 heeft gewerkt (of via gelijkgestelde periodes), heeft in 2018 aldus recht op 4 weken vakantie. Deze vakantiedagen moeten worden opgenomen tijdens het lopende vakantiejaar. Het is niet toegelaten vakantiedagen over te dragen.

Lees meer