Ziekte tijdens vakantie – wijziging

Sedert 01.01.2024 kunnen werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie de vakantiedagen die samenvallen met de ziektedagen behouden. De geplande vakantiedagen kunnen worden omgezet naar ziektedagen en kunnen op een later tijdstip opgenomen worden. Werknemers die hiervan gebruik willen maken, moeten de ziekte aantonen d.m.v. een attest. Deze vrijgekomen vakantiedagen moeten binnen de 24 maanden na het einde van het vakantiejaar opgenomen worden.

Het medisch attest moet binnen de twee werkdagen aan de werkgever worden bezorgd. Het attest vermeldt de arbeidsongeschiktheid, de waarschijnlijke duur ervan en of de werknemer zich al dan niet naar een andere plaats mag begeven. De werknemer kan facultatief gebruik maken van een specifiek model van geneeskundig getuigschrift dat beschikbaar is in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Het Nederlandstalig model kan u in bijlage vinden.

De werkgever dient de vakantiedagen om te boeken naar ziekteverlof en is gewaarborgd loon verschuldigd volgens de normale regels. Deze regel geldt ook tijdens een collectieve vakantieperiode. Een werknemer kan zijn gewaarborgd loon verliezen wanneer het medische attest laattijdig bezorgd wordt (behoudens overmacht) of wanneer hij zich oncontroleerbaar opstelt. 

Deze regel telt niet enkel bij ziekte, doch ook bij andere schorsingen zoals bijvoorbeeld een arbeidsongeval, moederschapsrust of geboorteverlof.