PC 124.00 - Verbod tewerkstelling inhaalrustdagen

In PC 124.00 zijn er 12 vastgelegde inhaalrustdagen die niet vrij te kiezen zijn. Tijdens deze rustdagen geldt er een principieel verbod van tewerkstelling, behoudens enkele uitzonderingen. Ingeval er een tewerkstelling tijdens de rustdagen plaatsvindt, is een melding aan FOD WASO verplicht. Deze melding dient voorafgaandelijk te gebeuren en indien dit niet mogelijk is uiterlijk 24 uren na het begin van de werkzaamheden.

Slechts in 3 uitzonderlijke gevallen mogen werknemers tijdens de rustdagen werken, m.n. in de gevallen waarop zondagarbeid is toegestaan, voor werknemers die belast zijn met de klantendienst bij handelaars in bouwmaterialen en ingeval de onderneming een periode van intense activiteit kent (vb. installateurs van centrale verwarming, …). De eerste twee uitzonderingen gelden voor alle rustdagen, de derde geldt enkel voor de laatste 6 rustdagen die toegekend zijn bij cao. Het feit dat een werk niet tijdig af geraakt of indien er altijd een intense activiteit is, wordt niet als geldige reden beschouwd.

Ingeval van tewerkstelling tijdens de inhaalrustdagen hebben de werknemers recht op inhaalrust. Dit moet opgenomen worden uiterlijk binnen 6 weken ingeval van de eerste 2 uitzonderingen waarop tewerkstelling tijdens inhaalrustdagen toegestaan is en uiterlijk binnen 7 maanden ingeval van de derde uitzondering. De inhaalrust moet bovendien opgenomen worden alvorens een arbeider tijdelijk werkloos gesteld kan worden.