Opleidingsgegevens in de sociale balans - Sancties!

Drie types van opleidingen moeten geregistreerd worden in de sociale balans, m.n. de formele opleiding, de informele (of minder formele) opleidingen en de initiële beroepsopleiding. Het nieuwe Sociaal Strafwetboek voorziet sancties indien men het nalaat deze gegevens in te vullen. Vergeet aldus niet de sociale balans correct in te vullen om sancties te vermijden!

Alle ondernemingen/sectoren samen moeten 1,9% van hun loonkosten besteden aan de opleiding van hun werknemers. Indien dit cijfer niet wordt gehaald, staat hier een sanctie tegenover waarbij de werkgeversbijdrage voor de financiering van het betaald educatief verlof verhoogt wordt met 0,05%.

Meer informatie omtrent de opleidingsactiviteiten die opgenomen worden in de sociale balans vindt u in de nota van de Nationale Bank van België (NBB) in bijlage, dewelke eveneens op hun website www.nbb.be staat.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) voorziet eveneens een Excel-tool om de opleidingsgegevens bij te houden. Deze tool vindt u op hun website via volgende link: http://www.vbo.be/index.html?page=156.