Behoud vakantiedagen bij ziekte tijdens vakantie vanaf 2024

De wet omtrent het behoud van vakantiedagen die samenvallen met dagen arbeidsongeschiktheid tijdens een vakantieperiode is gepubliceerd op 31.07.2023. Wanneer de werknemer arbeidsongeschikt wordt tijdens de vakantie kan deze vanaf vakantiejaar 2024 de vakantiedagen alsnog behouden. Die vakantiedagen komen terug vrij om later in het vakantiejaar op te kunnen nemen. De werknemer die zich hierop wil beroepen, zal de arbeidsongeschiktheid moeten aantonen a.d.h.v. een medisch attest binnen de twee werkdagen vanaf aanvang van de arbeidsongeschiktheid.

Het medisch attest moet vermelden dat het gaat om een ongeschiktheid en de vermoedelijke duur ervan. Het attest moet binnen de twee werkdagen vanaf de dag van ongeschiktheid worden overgemaakt aan de werkgever. De vrijstelling om tot driemaal per kalenderjaar geen ziektebriefje voor te leggen, is hier niet van toepassing. 

Voor deze ziektedagen is de werkgever gewaarborgd loon verschuldigd. Hiervoor gelden de normale richtlijnen die bij iedere arbeidsongeschiktheid van toepassing zijn. 

Het arbeidsreglement moet de formaliteiten die de werknemer moet naleven, vermelden.