Wijziging referteperiode sociale verkiezingen

In mei 2020 worden de volgende sociale verkiezingen gehouden. Toch ligt er momenteel een wetswijziging op tafel dat de referteperiode voor de telling van het gemiddeld aantal werknemers wijzigt en daardoor onmiddellijke gevolgen voor werkgevers heeft. De referteperiode zou dan immers al zijn aangevangen op 01.10.2018.

Ondernemingen met een bepaalde minimumtewerkstelling zijn verplicht om sociale verkiezingen te organiseren. Het gemiddeld aantal werknemers in het kalenderjaar dat het jaar van de sociale verkiezingen voorafgaat, is hiervoor bepalend. Heeft een onderneming gemiddeld 50 werknemers dan moet er een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) verkozen worden. Telt een onderneming gemiddeld 100 werknemers dan dient er ook een ondernemingsraad (OR) verkozen te worden.

Voor de sociale verkiezingen van 2020 wordt er naar het gemiddeld aantal werknemers in 2019 gekeken. De procedure voor de sociale verkiezingen begint echter al begin december van het jaar voor de sociale verkiezingen. Op dat moment is er evenwel nog geen zekerheid over het gemiddeld aantal werknemers.

Om hier tegemoet aan te komen zou de referteperiode met een kwartaal vervroegd worden. Hierdoor zou de referteperiode voor de sociale verkiezingen al beginnen lopen vanaf 01.10.2018 i.p.v. 01.01.2019. Er wordt ook voorzien in een aparte (en afwijkende) regeling wat de telling van uitzendkrachten betreft. Ook uitzendkrachten tellen immers mee voor de bepaling van het gemiddeld aantal werknemers in het kalenderjaar.