Green@work voor gelegenheidsarbeiders tuinbouwsector

In de tuinbouwsector kunnen gelegenheidsarbeiders onder bepaalde voorwaarden voordelig worden tewerkgesteld. Green@work is een beveiligde onlinedienst (via website sociale zekerheid) waarop de werkgever kan zien hoeveel dagen van de 65 er voor de gelegenheidsarbeider al gereserveerd zijn, en hoeveel dagen aldus nog over zijn. De werknemer dient zijn uitdrukkelijke toestemming te geven om zijn rijksregisternummer of bis-nummer in te voeren en zo zijn individuele teller te consulteren.

Gelegenheidsarbeiders kunnen 65 dagen per kalenderjaar, bij 1 of meerdere werkgevers uit de sector samen, werken aan gunstige voorwaarden. In de witloof- en champignonteelt gelden afwijkende bepalingen op deze 65-dagenregel. De teller beperkt zich echter tot 65 basisdagen en houdt geen rekening met de extra 35 dagen in de witloof- en champignonteelt. Voor de dagen binnen het contingent worden de sociale bijdragen berekend op lage forfaitaire bijdragen (i.p.v. het werkelijke loon).

Om gebruik te maken van de gunstige forfaits voor gelegenheidsarbeid moet de werknemer worden aangegeven onder het type werknemer ‘EXT’ in Dimona.