Fiscaal voordeel nacht- en ploegenarbeid

De werkgever wordt vrijgesteld van het doorstorten van een gedeelte van de bedrijfsvoorheffing dat wordt ingehouden op het loon van de werknemers die ploegen- of nachtarbeid verrichten en daarvoor een premie ontvangen. Het percentage voor deze vrijstelling bedraagt 22,8% (25% in volcontinu systeem) van de belastbare bezoldigingen. Hieraan zijn diverse voorwaarden gekoppeld. Zo moet onder andere 1/3e van de arbeidstijd van de werknemer in ploegen- of nachtarbeid worden gepresteerd. De bewijslast ligt bij de werkgever. Bij een controle moet de werkgever een stevig onderbouwd dossier kunnen voorleggen.

Bij een controle dient de werkgever niet enkel standaarddocumenten (bv. loonstroken, individuele rekeningen, arbeidsovereenkomsten) voor te leggen, maar ook bijkomende documenten waaruit de werkelijke arbeidsprestaties kunnen worden afgeleid (bv. tijdsregistratiesysteem, uitgehangen planning van de ploegen). De werkgever dient effectief te kunnen bewijzen dat aan de voorwaarden is voldaan.  Voor een werknemer die toevallig een keer in een ploegen- of nachtsysteem werkt, kan de vrijstelling niet bekomen worden.

Voor ploegenarbeid dient het te gaan over minimum twee ploegen met in elke ploeg minimum twee werknemers die hetzelfde werk doen en die elkaar in tijd opvolgen zonder dat er een onderbreking is of zonder dat er een overlapping is die groter is dan één vierde van hun dagtaak. Voor nachtarbeid dienen de werknemers prestaties te verrichten tussen 20 en 6 uur. Werknemers die uitsluitend werken tussen 6 uur en 24 uur en werknemers die gewoonlijk beginnen te werken na 5 uur zijn uitgesloten.

Er is een verhoogd fiscaal voordeel voor een volcontinu arbeidssysteem. Dit systeem bestaat uit minstens vier ploegen van minstens twee werknemers die hetzelfde werk doen, een continue bezetting tijdens de gehele week en het weekend garanderen en die elkaar opvolgen zonder dat er een onderbreking is en zonder dat de overlapping meer bedraagt dan één vierde van hun dagtaak.